De kunst van gezond bewegen
Haptonomie
Haptonomie; De kunst van het aanraken
Haptonomie is een alternatieve geneeswijze, waarbij aanraking tussen de therapeut en de patiënt een belangrijk aspect is. In de therapie staat uw gevoelsbeleving en hoe u omgaat met uzelf en uw omgang met anderen centraal. Bij haptonomie helpt de therapeut u om in contact zijn met uzelf, in contact zijn met uw gevoelens en in het contact met de buitenwereld. Wanneer je wordt aangeraakt, komt datgene aan de oppervlakte wat werkelijk in je leeft en wat je blokkeert.
Is haptonomie iets voor mij?
Hebt u last van chronische hoofdpijn, chronische lichamelijke onverklaarbare pijnklachten, stress of een burn-out? Hebt u lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke redenen zijn, zoals rugpijn, buikpijn of hoofdpijn? Of hebt u moeite met het accepteren van uw ziekte, een handicap, het overlijden van iemand of een andere traumatische ervaring? Of hebt u het gevoel dat u zichzelf niet meer bent, dat u niet tevreden bent met uw leven en steeds maar zoekt naar iets wat u niet kunt vinden?
Dit kunnen uitingen zijn van het niet meer in contact zijn met uzelf en kan haptonomie u helpen om weer vrijer en in balans te leren leven. Bij FysioArt is fysiotherapeut Anita Schrott-Joos zeer ervaren in haptonomie en helpt u graag om weer beter in balans te komen.
Werkwijze haptonomie
Bij haptonomie behandelingen wordt op drie manieren gewerkt; met oefeningen, door aanrakingen en door in gesprek te gaan.
Oefeningen
Bij oefeningen staat bewustwording centraal. Een oefening kan zijn door bijvoorbeeld te ervaren hoe u met nabijheid omgaat, of wat voor gevoel nabijheid oproept en of dit herkenbaar is in uw dagelijkse leven.
Aanrakingen
Ook bij aanrakingen staat bewustwording centraal. Wat gebeurt er als iemand u zo direct aanraakt?
Het contact met de haptonoom maakt duidelijk hoe u in uw lichaam zit op dat moment. Het mooie van haptonomie is echter dat dit door de behandeling van de haptonoom ook kan veranderen.
In gesprek
De ervaring die je opdoet door een oefening of een aanraking heeft meestal woorden nodig om in het hier en nu geïntegreerd te kunnen worden. Door te praten kunt u aangeven wat u voelt bij de oefeningen en aanrakingen en wat dit met u doet. Uw therapeut kan u helpen om dit een plaats te geven en/of te veranderen.
Met haptonomie kunt u het leven aan
Als u goed in contact bent – in balans bent - met uzelf en uw omgeving voelt u zich energiek, kan u genieten van kleine dingen in het leven en problemen ervaart u als oplosbaar of in elk geval draagbaar. U kunt het leven aan.